Най-авторитарният държавен глава в Европа – Александър Лукашенко, продължава да

...
 Най-авторитарният държавен глава в Европа – Александър Лукашенко, продължава да
Коментари Харесай

Лукашенко си стои, светът звъни на Путин

 

Най-авторитарният държавен глава в Европа – Александър Лукашенко, продължава да не отстъпва властта даже след 8 дни митинги, изпълващи улици и булеварди в страната. След като го удари на молба, а след това мина през хрумвания за референдум и конституция, през днешния ден диктаторът още веднъж е в целия си искра – ругатни наред опозицията и твърди, че те желаят единствено власт.

За тази цел бил основан и опозиционният координационионен съвет, който би трябвало да реализира разговора за предаването на властта. Според държавната организация БЕЛТА обаче Лукашенко считал, че в този щаб влизали откровени нацисти и изобщо не мислел да приказва с тях. Даже заплаши членовете на съвета с „ съответни ограничения “.

В този координационен съвет, който бе основан от заелата второ място на изборите Светлана Тихановска, влизат лауреат на Нобелова премия по литература, притежател на най-голямата верига магазини с национална символика и ръководител на съюза на правозащитниците.

Лукашенко реши да сътвори напрежение сред опозицията и Русия като съобщи, че опозициионерите желали да махнат проучването на съветския език, та се наложи координационният съвет да го опровергае обществено.

Докато Лукашенко се е вкопчил във властта, Путин не се отделя от телефона. Цял ден му звънят международните водачи, с цел да го питат какво мисли да прави с този властнически водач, поради който има стотици в ареста, а трима протестиращи към този момент са мъртви.

Рано сутринта му се обади шефът на Европейския съвет Шарл Мишел, с цел да го осведоми, че счита да сложи въпроса пред европейските водачи. После стартира диалога му с немския канцлер Ангела Меркел. Тя му споделила, че Лукашенко незабавно би трябвало да се откаже от насилието и да пусне политическите арестанти. Припомнила на Путин, че още преди 13 дни Светлана Тихановска й се обадила, с цел да й каже, че изпитва боязън за живота си и моли от Европейски Съюз помощ за обективна промяна на властта в Минск.

По същия мотив на съветския президент малко по-късно му позвънил и френският държавен глава. Путин и на Макрон споделил, че счита за най-правилно никой външен да не се намесва тъкмо в този момент в Беларус.

Накрая и Лукашенко решил да звънне на Путин, с цел да се ориентира в интернационалната конюнктура, само че Путин очевидно не му е споделил нищо обнадеждаващо, тъй като от обяд президентът на Беларус няма изявления.

А на митинга през днешния ден се причислиха служащи от още фабрики, които до момента не смееха да излязат на площадите. Енергията на митинга продължава да гори.   

По-късно по тематиката Беларус се изрече и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той съобщи пред публицисти, че в тази страна „ няма доста народна власт “ и планува да организира няколко телефонни диалога на тематика Лукашенко, един от които ще е с Путин.

Явно днешният телефонен ден на съветския президент няма да е изключение.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР